Какво представлява депресията?

Знаете ли какво представлява депресията? Всъщност, е по – добре да не знаете, или поне да не разбирате това от първо лице единствено число…
Депресията е заболяване, а не слабост! Депресията е реално заболяване, също както диабета, хипертонията, сърдечната недостатъчност или язвената болест. Друг е въпроса, че на много състояния свързани със занижено настроение, както и на обикновената мъка и тъга се прикачва етикет депресия.

Нормално е тези, които никога не са преживявали депресивен епизод да са недоверчиви, нормално е да смятат, че те са застраховани, че това на тях никога няма да им се случи. Истината обаче е различна-никой не е застрахован.
Депресията е заболяване за чието развитие оказват роля биологични, социални и психологични фактори. Това означава, че съчетаването на определени гени могат да Ви направят по-малко или повече предразположени към депресия, но не могат да Ви предпазят от факторите на средата. Можете да имате прекрекрасен живот и лоша генетика, а може и да имате прекрасна генетика и лош живот, и в двата случея резултатът може да е депресия.
Характерно за депресията е подтиснатото настроение, при което човек се чувства тъжен и празен. Това състояние е съпроводено с невъзможността да се изпитва удоволствие от дейности, които по принцип биха довели до удоволствено изживяване. Депресивното настроение често е съпроводено с чувство на тъга, социална изолация и отрицателни мисли за собствената личност – вина, чувство за малоценност, ненужност и самообвинения. Наблюдават се също проблеми със съня, отслабване или наддаване на тегло. Добре е да се отбележи, че всеки човек може за кратко да изпита такива симптоми, но когато повечето от тях са на лице продължителен период от време (повече от две седмици) най-вероятно става дума за депресия.